Is het u ook al opgevallen dat er steeds meer groene daken komen in Nederland? Deze daken zijn begroeid met een soort vetplantjes (Sedum). Een groendak is duurzaam en niet zelden bieden gemeenten subsidies voor het aanleggen van groendaken.

Onderstaand vindt u de grootste voordelen van een groendak op een rijtje.

 1. Natuurlijke uitstraling: geeft rust en ontspanning én meerwaarde aan het gebouw
  In dichtbevolkte gebieden is vaak een gebrek aan groene ruimte voor de bewoners. Een groendak geeft een prettige omgeving om op uit te kijken dan steen en beton. Vele onderzoeken hebben het psychologische effect aangetoond dat groen rust geeft en ontspannend werkt. Andere hebben aangetoond dat de aanwezigheid van groen zorgt voor een sneller herstel van stress. Door de natuurlijke uitstraling van het gebouw, gecombineerd met energiebesparing en een groeiend verantwoordelijkheidsbesef voor het milieu zijn huurders en kopers bereid meer te betalen voor een gebouw met een groendak. De natuurlijke uitstraling van een groendak geeft dus ook echt een duidelijke meerwaarde aan een gebouw.
 2. (Geluids)isolatie: energiebesparing én prettige atmosfeer Een groendak absorbeert warmte van de zon en reduceert hierdoor met name in de zomer de behoefte aan airconditioning (dus energiebesparing). Vaak wordt ook gesproken over isolatie in de winter, maar dit klopt niet. Wél is het zo dat de combinatie van substraat, planten en de ingebedde lucht in het groendaksysteem leidt tot een goede geluidsisolatie. Geluidsgolven worden opgevangen en gereflecteerd. Het substraat blokkeert lagere geluidsgolven, terwijl planten hogere frequenties tegenhouden. Een groendak geeft daarom meer rust in uw huis/kantoor en een prettigere omgeving in stedelijke gebieden.
 3. Regenwaterbuffering: minder belasting riool
  Omdat regenbuien door de klimaatverandering steeds heviger worden, is het reduceren van de belasting van het riool een belangrijk voordeel van een groendak. Groendaken slaan regenwater op in de planten en het substraat en laten het geleidelijk (en gezuiverd door het substraat) terugkeren in de atmosfeer door verdamping. Veel gemeenten zijn bereid subsidies te geven voor de aanleg van een groendak, omdat er minder investeringen nodig zijn in het uitbreiden van de gemeentelijke riolering.
 4. Opname CO2 en fijnstof: schonere lucht
  Toename van CO2 in de lucht wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde. Het is algemeen bekend dat planten CO2 absorberen. Fijnstof in de lucht veroorzaakt hartproblemen en verergert longziektes. Door het plaatsen van een groendak met een groot aantal sedumplantjes per m², wordt CO2 geabsorbeerd en fijnstof afgevangen . Hiermee levert u een bijdrage aan het terugdringen van het opwarmen van de aarde (milieu) en verbetering van de volksgezondheid.
 5. Bescherming tegen zon, regen en temperatuur: langere levensduur dakbedekking
  Uit onderzoek is gebleken dat dakbedekking ongeveer drie keer langer meegaat als er een groendak is aangelegd, doordat de dakbedekking wordt beschermd tegen blootstelling aan UV-licht, regen en temperatuurschommelingen.

Mogelijkheden van een groendak

ABO Tuin heeft verschillende panden voorzien van een Sedumdak. Toepassingen zijn mogelijk op zowel woonhuizen als tuinhuisjes, veranda’s of schuren. Informeert u eens vrijblijvend naar de mogelijkheden van een groendak bij u thuis!

En onderstaand foto’s van ons eigen bedrijfspand: